Work in progress

“Una ONG de barri en temps de pandèmia” / © Oriol Miralles

De Veí a Veí és una petita ONG situada al barri de Sant Antoni de Barcelona. Fundada per un grup de veïns i veïnes, fa més de deu anys, l’entitat funciona com a banc d’aliments i xarxa de suport per a persones en risc d’exclusió social. Arran de la pandèmia de la COVID-19, el nombre de sol·licituds i demandes s’han multiplicat exponencialment. L’ONG que fins aleshores tenia un abast de barri i de proximitat, s’ha vist obligada a créixer i augmentar el nombre de voluntaris, i en conseqüència, incrementar també tots els seus recaptes. Amb xifres anteriors a l’epidèmia, la organització atenía de forma recurrent al voltant de 100 persones i donava 2,5 tonelades de menjar cada mes. En l’últim any, les persones atèses regularment ja són gairebé 500 i les tonelades de menjar repartides arriben a les 8 tonelades per mes.

Amb aquesta col·laboració, he intentat documentar el dia a dia de l’associació i el petit cosmos que conformen tots els seus protagonistes, mostrant un tast de les seves activitats i algunes de les ramificacions que se’n deriven. Es tracta d’un exercici fotogràfic construït de petits moments, que reflecteixen la feina dels voluntaris, l’intercanvi generacional i la quotidianitat d’una organització de barri.
Tot i els temps difícils, De Veí a Veí, és un exemple d’optimisme i col·lectivitat, on tothom que hi entra ho fa sota la mateixa premissa: la igualtat.

Oriol Miralles Castelló

Del novembre de 2020 al febrer de 2021